Bliv mere produktiv med et sabbatår

Selvom man sidder i et fuldtidsjob, så kan det sabbatår med rejsen sagtens være en mulighed du skal overveje. Faktisk kan et år væk fra arbejdet – eller delvist væk fra arbejdet – være den rette løsning for, at du øger din produktivitet. Tanken om at tage et sabbatår, eller orlov, er en tanke der har spredt sig fra udkanten af det almindelige samfund fra kontorerne og arbejdspladserne over hele verden, til det punkt, hvor mange mennesker nu overveje en karrierepause på et eller andet tidspunkt for at rejse eller for at opfylde en anden ambition, der brænder i dem. Har du denne interesse? Så læs med herunder, med de punkter som du skal være opmærksom på.

Snak med chefen

Det første skridt i processen er, at snakke med chefen for at se hvordan den faktisk proces kan håndteres. Kan du få den fritid du har brug for? Har virksomheden allerede en procedure for sådanne ønsker? Alternativt kan du være nødsagt til at overvej hvorvidt, du skal tilbage til samme job efter overstået perioden. Det er vigtigt at få disse elementer afklaret inden du forsætter med planlægningen.

Alternativt kan du også overvej muligheden for en løsning, hvor du arbejder imens du rejser. Dette kan ofte være en metode at få godkendelse fra jobbet samt klare de økonomiske aspekter af rejsen. Det kan være en mulighed, at læse lidt omkring erfaringer fra studerende som har taget sabbatår, da deres erfaringer kan hjælpe dig.

Overvej situationen

Der er mange delelementer som skal overvejes, som f.eks. omkring bolig, familie, venner og andre ansvarsområder, som du har inden påbegyndelsen af rejsen. Hvis du har en familie behøver dette ikke at stoppe dig fra at rejse, bare være sikker på, at det er noget de ønsker at gøre, og at du er forberedt på at de ikke vil. Mange familier rejser verden – også med børn – og det kan lade sig gøre.

Tænk over boligsituationerne

Boligen er ofte en af de største investeringer for familien, og således også en del af budgettet som ikke kan skæres ned. Det er således vigtigt at du overvejer mulighed når du er væk. Dine muligheder omfatter f.eks. at invitere venner eller familie til at passe huset for dig mens du er væk, eller udleje huset til lejere for den periode, hvor du rejser, eller endda sælge dit hus og vente, indtil du vender tilbage til at købe en anden. Tjek f.eks. muligheder igennem Airbnb.

Tænk over forsikring

De rigtige forsikringer er et must når man rejser, da man uden forsikringer kan komme alt af sted på rejsen (læs f.eks. denne artikel, som et godt eksempel på hvor galt det kan gå uden forsikring).

Fastsæt dit budget

Langsigtet rejser behøver ikke at være dyrt. Hvis du bor i lokale lejligheder eller vandrerhjem, spiser på lokale restauranter og ansætte lokale guider, vil du være i stand til at få pengene til at holde længere. Men herudover er det vigtigt at have en ide om hvor mange penge du kan bruge hver dag, uge eller måned. På denne måde kan du jævnligt tjekke op på dine udgifter.