Guide – Sådan tager du dit barn med i bilen

Når familien udvider sig, og to bliver til tre, vender hverdagen sig på hoved, og tiden synes at svinde mellem fingrene. Med andre ord trænger det nye familien medlem så meget opmærksomhed, at du sjældent har tid til at få ordnet de praktiske ting, såsom at undersøge, hvordan du tager dit barn med i bilen.  

Vi har sparet dig undersøgelsestiden og her sammensat en guide til, hvilke sikkerhedsforanstaltninger du bær være opmærksom på, inden at du tænder motoren og bevæger dig ud i trafikken.  

Lovpligtige autostole 

Det er ikke alle, og især ikke nybagte forældre, som er bekendt med, at hvis dit barn er under 135cm høj, er det i Danmark lovpligtigt at have barnet placeret i en autostol under kørslen. Dette betyder, at har du ikke anskaffet dig en autostol til din nyfødte endnu, er det måske på tide. 

En jungle af autostole 

Der findes et hav af forskellige autostole og det kan være lidt af en jungle at navigere rundt i. Derfor kan du med fordel læse mere på https://autostol.dk/, hvor du kan finde gode råd og vejledninger til, hvilken autostol der passer bedst til dit barn. 

Autostole produceres i fremadvendte og bagudvendte udgaver, men forskellen på disse to er markant. Mange forældre vælger oftest de fremadvendte autostole, da disse typisk vil være billigere og fylder som regel mindre i bilen. Dette valg kan dog have fatale konsekvenser for dit barn, hvis ulykken skulle ramme.  

At der ingen forskel er på fremadvendte og bagudvendte autostole, er en fejlagtig antagelse. Undersøgelser viser nemlig, bagudvendte autostole er 5x mere sikre end fremadvendte. Derfor er autostole ikke noget, som du må gå på kompromis med.  

Montering af autostole 

Det er dit ansvar, som bilens fører, at alle bilens passagerer er spændt fast, samt at en eventuel autostol er korrekt monteret. Derfor kan det være en god ide at gøre dig klog på monteringen, inden du beslutter dig for at køre en tur med dit barn. Det er ekstremt vigtigt, at autostolen er monteret korrekt, for at den beskytter barnet optimalt.  

Hold øjnene på vejen 

Man kan tage nok så mange sikkerhedsforanstaltning og stadig ikke kunne barrikadere sig mod ulykker. Derfor er det absolut vigtigste, når du begiver dig ud i trafikken med dit barn, at du holder øjnene lige på vejen, koncerterer dig og retter opmærksomheden mod det der sker i trafikken.