Fem fejl du bør undgå som ny iværksætter

Går du med en iværksætter i maven? Drømmer du om at opstarte egen virksomhed? Blive din egen chef? Og undgå 8-16 job, så du kan nyde forlystelser og frihed dagen lang? Så vil jeg anbefale dig at læse nedenstående igennem, inden du kaster dig ud i dit projekt. Der er nemlig nogle oplagte faldgruber, som du kan undgå:

1. Lav en plan

Der er langt større chance for, at du får succes med din forretning, hvis du laver en plan. Søg på nettet og find nogle eksempler på gode forretningsplaner. Giv dig derefter god tid til at lave din egen forretningsplan. Vis den til nogle i din familie og bed om at få ærlig kritik. Vis planen til din bankmand. Lav budgetter og forventninger til din forretning. Tro mig, det er en sur øvelse, der betaler sig.

2. Aggresiv venten

Nogle iværksættere laver et fantastisk produkt og sætter sig så ned og venter på at kunderne kimer dem ihjel. Men det sker bare ikke. For kunderne ved ikke, at produktet findes. Fænomenet kalder man aggresiv venten, fordi man sidder og stirrer aggresivt på mobilen i håb om at den ringer. Løsningen på problemet er selvfølgelig, at du skal ud og sparke nogle døre ind. Sælge din vare. Markedsføre din virksomhed. Hvordan du gør det er en videnskab i sig selv, men noget må du gøre. Ellers sker der ingenting.

3. Spar op og tjen noget ved siden af

Lad være med at bruge af momspengene. Betal din skat. Betal dine underleverandører. Det lyder ligetil, men det er ekstremt svært, hvis man bare i en måned eller to, ikke opnår den forventede indkomst. Og for en ny startet iværksætter er det meget almindeligt. Manglende indkomst kan være noget, man er udsat for som iværksætter i flere år. Derfor: Lav dig en opsparing, før du søsætter dit projekt. Tjen nogle penge ved siden af. Gør rent i weekenden. Gå med aviser om natten. What ever. Bare sørg for at tjene nogle penge, mens dit iværksætter projekt stille og roligt kommer i gang.

4. Kill your darlings

Indse fejlen. Lad være med at benægte, hvis dit projekt ikke holder. Du må være forandringsvillig. Det er ikke sjovt at høre sandheden om, at ens lille baby måske er en katastrofe, men det er vigtigt at komme videre. Har du lært noget, som du kan bruge til at ændre dit produkt eller din virksomhed? Hvad kan du gøre for at se fremad? Husk på, at mange store iværksættere har begået mange fejl. Mange iværksættere har måtte droppe projekter, som de troede på og ikke kunne forestille sig i deres vildeste fantasi var dårlige.

5. Giv aldrig op

Det kræver vildt hårdt arbejde at få et projekt i luften. De fleste iværksættere arbejder nat og dag i lange perioder uden særlig god løn, før deres projekter giver et afkast. Det er mega hårdt. Men giv aldrig op. Bliv med. Hvor der er en vilje, er der en vej. Hvis det lykkes, kan du se frem til at have en god sjat på bankkontoen, du vil have tid til at gå på cafe og besøge et sommerland, når det passer dig. Men det tager tid at nå dertil, hvor du har den frihed og fleksibilitet. Men det kan lade sig gøre. Og når det lykkes, er det super sjovt.

God fornøjelse!