Solceller og varmepumper er win-win

Er du en af de mange danskere med solceller på taget og et overforbrug af strøm?

De seneste år er prisen for solpaneler faldet en del, og derfor har mange investeret i solceller. Men mange har valgt en løsning, hvor de producerer mere strøm, end de selv har brug for. Tidligere har der været rigtigt gode priser på denne overskudsstrøm, men dette er løbende ved at ændre sig.

Det betyder, at overforbrug af strøm ikke længere er nær så god en forretning, og derfor kan det være en idé at overveje selv at bruge strømmen til opvarmning via varmepumpe.

Luft til luft varmepumper er ligesom solceller en meget miljørigtig energikilde. Udviklingen har nemlig gjort, de er blevet meget effektive. Samtidig kan der også være penge at spare, hvis man sammenligner med andre kilder til opvarmning, såsom oliefyr eller traditionel elvarme.

Hvordan virker luft til luft varmepumper?

Luft til luft varmepumper er i princippet et omvendt køleskab. Det er præcis den samme proces, der bruges blot omvendt, så den bruges til opvarmning i stedet for nedkøling.

Luften hives ind og opvarmes, hvorefter den opvarmer en væske, der har et lavt kogepunkt. Trykket for væsken hæves i en kompressor, og derfor stiger temperaturen.

Varmepumpen består typisk af en udedel og en indedel, og den udendørs boks er cirka en meter, og fylder og støjer en smule, men til gengæld får man med en ordentlig varmepumpe billig og miljørigtig varme.

Varmepumperne er nemlig i dag meget effektive, og i nogle tilfælde kan de yde helt op til 5,5 kW for hver 1 kW, de får tilført via dine solpaneler.

Vælg den rigtige pumpe

Det er en god idé at undersøge varmepumperne grundigt, inden du investerer. Køber du en billig varmepumpe, risikerer du, at den ikke er bygget til at kunne håndtere de danske vejrforhold. Samtidig kan den også være så ringe, at den både er dyr i drift og også langt mindre miljørigtig end en ordentlig varmepumpe.

Det betyder, at den eksempelvis kan have svært ved at overleve den danske vinter, fordi ventilatoren sætter sig fast. Man bør derfor købe en varmepumpe, der har en teknologi, der sikrer, at den kan holde til meget lave temperaturer og helst ned til mindst 20 minusgrader.

Varmepumpen bør også have en høj COP værdi. COP værdien dækker over ydelsen, og jo højere den er, jo bedre er ydelsen. COP-værdien skal helst være på mindst 4.

Eftersyn hvert år

Du skal være opmærksom på, at det er nødvendigt med et serviceeftersyn hvert år af et KMO-certificeret firma. De fleste VVS-firmaer har denne certificering.

Eftersynet er et lovkrav, og er også nødvendigt for, at forsikringen vil dække eventuelle skader. Samtidig er det med til at sikre dig, at der ikke er problemer med din varmepumpe, for de kan let få en ringere ydeevne, hvis der eksempelvis opstår utætheder.

Prisen på eftersynet er normalt omkring 1000 kroner.

Læs mere på varmepumpe-priser.dk

Skriv en kommentar