Hvis du overvejer at starte restaurant eller cafe

Går du med en iværksætter i maven og overvejer at starte din egen cafe eller restaurant? I så fald er der mange ting, du skal overveje, før projektet kan realiseres: en ting er opstartsøkonomien, ansættelser, lokaler og alle de andre ting, som du sikkert allerede overvejer. Men også små detaljer som profil, indretning, duge og servietter skal være på plads, før du er klar til at springe ud som restaurant- eller café-ejer.

Vælg din profil med omhu

Har du fundet de perfekte lokaler til din nye restauration? Undersøg også markedet og find ud af, hvilke muligheder der allerede er i lokalmiljøet, og hvordan du evt. kan ramme et behov, som ikke allerede bliver opfyldt af konkurrenter. Tænk også over det nærmiljø, som din restauration kommer til at ligge i, og den type beboere, du bliver nabo med – hvad passer til deres økonomi og præferencer? Dette indledende konceptuelle arbejde er hele grundlaget for din virksomheds succes.

Købe eller leje duge og servietter?

Mens det kan virke så ligetil, spændende og inspirerende at lægge de store linjer for dit fremtidige restaurations-projekt, glemmer mange iværksættere at tænke på de små, men altafgørende detajler. Hvem skal være leverandør af alt fra mad til toiletpapir? Og har du selv ressourcer og viden til at stå for økonomi og administration? De rigtige samarbejdspartnere er alfa-omega, når man starter virksomhed, og mange iværksættere begår den fejl, at de tror, at de kan klare alting selv. Men der kan være mange frustrationer, og i sidste ende penge, at spare, ved at fra starten udlicitere forskellige elementer til eksperter, så du i stedet kan koncentrere dig om det vigtigste. F.eks. vælger mange etablerede restaurationer at leje duge og servietter frem for at selv stå for indkøb, rens og strygning. Det virker måske som en lille detalje – men der er altså tale om mange timers ugentligt arbejde.

Hjælp til opstart af restaurant og café

Selv om du har styr på alt fra koncept til økonomi og duge, er der mange udfordringer i at være nystartet restauratør. Heldigvis er der hjælp at hente for iværksættere. I din egen kommune findes en erhvervsservice, der kan hjælpe dig godt i gang, og online findes bl.a. vækstguiden, som giver råd og vejledning i opstart af virksomhed, offentlige tilskudsordninger, lån og meget mere.