Champagne er ikke bare Champagne

Når folk hører ordet “Champagne” tænker de tit på den skønne vin, vi drikker nytårsaften og det er også det, vi kommer til at snakke mest om. Der ligger dog meget mere i Champagne end som så. Champagne er et område, et begreb, en livsstil, en vin og meget mere.

Området Champagne finder vi i det skønne Frankrig øst for Paris, og opdeles i tre underområder: Aube, Aisne og Marne.

Klimaet i Champagne er lidt atypisk for vinfremstilling. Der er nemlig koldt om vinteren og selvom der er sol forår og sommer er det stadig køligere, end vi kender det fra det sydlige Frankrig og Italien. Jorden er kalkholdig, og det er godt for produktionen af mousserende vine.

Vinen Champagne er som alle nok ved kendt for dens sprudlende bobler.  Faktisk blev de tilført ved et uheld i 1700-tallet og selvom Don Perignón kæmpede for at få boblerne ud af vinen, lykkedes det ikke og han valgte derefter bare at sælge den, som den var. Det blev en kæmpe succes.

Champagne laves typisk af druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Menuier.
Desværre er der mange, der kalder alle slags mousserende vin for Champagne, men ægte Champagne får du altså kun, hvis det også samtidig kommer fra området Champange, og der er som regel en kæmpe forskel. Det er endda også bestemt ved lov.

Champagne er dog en vin, der kun drikkes ved særlige lejligheder og er også ret sæsonbetonet. Vi drikker Champagne, når vi skal fejre noget ekstraordinært, og derfor kan Champagne godt virke ret eksklusiv.

50 % af den Champagne der årligt sælges, bliver solgt op til nytårsaften, og det er altså en stor andel. Champagnen har altså også formået at blive gjort til en god tradition at drikke en gang årligt.

Så når du drikker Champagnen nytårsaften, så tænk på Frankrig og værdsæt den skønne historie og arbejde der ligger bag denne vin. Så nyder du vinen lidt mere og kan måske fornemme den kærlighed vinen er lavet med.

Skriv en kommentar